För snart 35 år sedan rantade Victoria in på min förskola och blev min kompis! Hon bestämde att vi skulle vara vänner, att vi ska göra massa roliga saker ihop och bra saker för världen.

Väldigt tidigt skapade vi en tidning helt och hållet efter Victorias beslut och jag hängde bara på, den hette Snapp! Tidningen kopierades på Victorias mammas jobb och såldes till alla i grannskapet för 5 kr och 50% av vinsten gick till Rädda barnen.

Victoria har alltid varit världsbäst på att dra igång saker, lekar och hon har alltid tagit hand om allt och alla. Hon har gjort allt med med hjärtat. Det gör hon än idag. Därför är hon en fantastiskt drottning! Queen Victoria the energy booster and philantropist! Inte konstigt att hon idag driver sin egna väldgörenhetsorganisation Commond Ground.

Victoria bloggar här om sin resa och sitt projekt!

/Linda

Common Ground

10502092_10153742029858569_8629467272740896134_nEn regnig dag in bergen 15 km utanför Chefchaouen i norra Marocko, möts min familj av leende, nyfikna skolbarn. Vi tittar på vara varandra, leenden spricker upp och ett nervöst fniss sprider sig. En bro byggs mellan oss med fler leenden och vinkningar.
Min dotter då 6 år, ger 10 minuter senare bort sina gummistövlar till en liten kille som inte har några. Sonen som är 9 år oroar sig över att ingen el finns i skolan och jag lovar honom att vi ska försöka hjälpa inom kort. Han vill spela fotboll med de andra barnen hämtar sin splitternya fotboll, jultomten gav honom den som en av två julklappar dagen innan.
Helt självklart ger mina barn. Så enkelt. Vi visste då att våra liv förändrats för alltid och att barnen vi mött blivit en del av oss. Deras framtid blev vår. Vi startade vårt ideella samhällsbyggarprojekt Common Ground i oktober 2014. Vi byggar globala broar med utbildning, entreprenörskap och storytelling.

10891760_346519792206624_3960086893468359485_nUnder mina många resor i Marocko de senaste åren möts jag av enorm gästvänlig och nyfikenhet. Att ge till andra är den största gåvan livet ger oss. Självklart ser jag och lär jag mig om de svårigheter de möter världen med då läskunnigheten i bergen inte är mer än 10%. Många barn slutar skolan vid 12-års ålder då de behövs i hemmet för att hjälpa till med jordbruk och hushållsgöra. Marockanerna öppnar sina hjärtan och berättar om sina drömmar att få mer utbildning och möjlighet att resa. Varje gång jag reser in och ut vid gränsen i Spanien/Marocko irriteras jag över hur enkelt jag kan förflytta mig mellan världarna med mitt svenska pass. Ett häfte med papper och stämplar sätter stopp för friheten och andra möjligheter för så många runt om i världen.

1377461_330586993799904_674775360404336818_nTillsammans med vänner runt om i världen tänker, planerar, testar vi så det knakar olika sätt att hjälpa till självhjälp. I januari reste Åsa Holmén som är betongkonstnär i Onsala med till Marocko och tillsammans med en grupp kvinnor lärde vi av varandra om livets enkelhet. Åsa lärde ut grunderna i sömnad och gjutning. Tillsammans flätade vi Common Ground-halsband som nu säljs i Vilostradas webbshop och hos Eirin Persson på Klippa i Gottskär. Pengarna från försäljning finansierar vårt fortsatta arbete med att hitta en hållbar cirkel som alla vinner på för kvinnor och barn i norra Marocko .

I sommar väntar nya äventyr med en grupp amerikanska doktorander och vänner från Storbritannien och Spanien. Vi bygger vidare på våra broar och du följer vårt dagliga arbete på Common Grounds facebook.
Och om ni undrar så samlade min son och hans kompisar i Onsala ihop ca 450 kr på några veckor som betalade för elen i skolan han besökte.
– Victoria Ahlén, grundare och projektledare för Common Ground och Vilostrada