Var hemma hos min mamma idag som gick igenom högar med gamla böcker och tidskrifter. Helt plötsligt slänger hon till mig en liten tunn sak och säger:- den här var din farmors. I min famn ramlar Ödets bok. Boken handlar om Konsten att spå i händerna, i kort och kaffe mm. och utkom 1934.

Ödet vad är det egentligen?

Wikepedia säger att:  Öde, sammanfattningen av de händelser, som en varelse upplever under sitt levnadslopp till lycka eller olycka. En människas öde bestäms av hela den mångfald inre och yttre orsaker, som påverkar henne, hennes medfödda andliga och kroppsliga natur, de omständigheter, under vilka hon lever, och hennes egna av viljan ledda handlingar.

Ödet hänvisar till ett förutbestämt förlopp. Det kan ses som en förutbestämd framtid, antingen i allmänhet eller för en enda individ. Det är ett koncept som bygger på tron att det är en fast fysisk form för universum.

Kanske boken är ett bevis på att det var mitt öde att jag och min syster skulle hjälpa Lisa med Enkla Mediumskolan? När jag hör ett ord som öde så har det något mörkt klingande i sig. Idag när vi pratar om att sia om framtiden så säger vi att vi väljer att se möjligheter. Om det finns ett öde är det fast, man kommer inte ur det. Ett öde är något man måste gå igenom vare sig man vill detta eller ej?

Jag tittar i boken som är enkelt hållen och i korta ordalag beskriver allt från drömtydning till astrologi.  Jag läser att om man drömmer om knappnålar: Många knappnålar betecknar en gåva; att hitta en knappnål tyder på, att man blir kär. Jag kan mig inte veterligen påminna mig om att jag någonsin drömt om just knappnålarsmile emoticon. I boken står även att: en ring av elfanthår anses vara ett skydd mot reumatism, likaså en rå potatis buren i fickan. jaha blir det en kall och blöt vinter blir det till att springa omkring med en rå potatis i fickan nu då.

Jag måste säga att denna lilla bok trots allt gjorde min dag men jag är även glad att jag själv bidragit med en modernare variant som Enkla Mediumskolan för i den står det att: Avtryck är en plats där du förnimmer vad som hänt bakåt i historien.

/ Karin Alfredsson